Φιλιππούπολη


Η Φιλιππούπολη (βουλγαρικά: Пловдив προφέρεται: [pɫovˈdif]), γνωστή και ως Πλόβντιβ ή Πλόβντιφ, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας με πληθυσμό 341.567 κατοίκων το 2015, ενώ 544.628 ζουν στην αστική της περιοχή. Είναι σημαντικό οικονομικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Η Φιλιππούπολη έχει ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ., με ίχνη Νεολιθικού από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. Το 12ο αιώνα π.Χ. το χωριό εξελίχθηκε σε πραγματική πόλη κατοικούμενη από Θράκες, κατατασσόμενη μεταξύ των αρχαιότερων πόλεων του κόσμου. Η πόλη ήταν γνωστή στη Δύση για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας με το Ελληνικό της όνομα (Φιλιππούπολις). Η πόλη ήταν αρχικά Θρακικός οικισμός, που δέχθηκε αργότερα εισβολές Περσών, Ελλήνων, Κελτών, Ρωμαίων, Γότθων, Ούννων, Βουλγάρων, Ρώσων, Σταυροφόρων και Τούρκων. Στις 4 Ιανουαρίου 1878 η Φιλιππούπολη απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία από το Ρωσικό στρατό. Παρέμεινε εντός των συνόρων της Βουλγαρίας μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, οπότε έγινε πρωτεύουσα της αυτόνομης Οθωμανικής περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το 1885 η Φιλιππούπολη και η ίδια η Ανατολική Ρωμυλία έγιναν τμήμα της Βουλγαρίας.

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία στις δύο όχθες του Ποταμού Έβρου. Η πόλη έχει αναπτυχθεί ιστορικά σε επτά λόφους, μερικοί από τους οποίους έχουν ύψος 250 μέτρα. Λόγω των λόφων αυτών η Φιλιππούπολη συχνά αναφέρεται στη Βουλγαρία ως «Επτάλοφος».

Η Φιλιππούπολη φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Εκθεση, το διεθνές θεατρικό φεστιβάλ "Σκηνή στο σταυροδρόμι" και το τηλεοπτικό φεστιβάλ "Το χρυσό στήθος". Υπάρχουν πολλά μνημεία διατηρούμενα από την αρχαιότητα, όπως το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, το Ρωμαϊκό ωδείο, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, το αρχαιολογικό σύνολο «Ειρήνη» και άλλα.

Το παλαιότερο Αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε στη Φιλιππούπολη το 1860 και αργότερα μεταφέρθηκε στη Σόφια - το σημερινό Αμερικανικό Κολλέγιο της Σόφιας.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 επελέγη ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

Συνδέεται με αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας (127 χιλιομέτρων) με τη Σόφια. Ο πληθυσμός της είναι κατεξοχήν Βουλγαρικός αλλά ζουν και μειονοτικοί πληθυσμοί Τσιγγάνων, Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων.

Η Φιλιππούπολη έχει αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Ό χειμώνας είναι βαρύς με χιόνι και το καλοκαίρι δροσερό σε σχέση με την Ελλάδας οπότε είναι ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός πότε θα επιλέξει να πάει.
Καιρός

Η Φιλιππούπολη έχει υγρό υποτροπικό κλίμα με σημαντική επίδραση υγρού ηπειρωτικού. Υπάρχουν τέσσερις διακριτές εποχές με συνηθισμένες τις μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ των εποχών.

Το καλοκαίρι (μέσα Μαίου με τέλη Σεπτεμβρίου) είναι πολύ ζεστό, σχετικά ξηρό και ηλιόλουστο με μέσο μέγιστο Ιουλίου και Αυγούστου 31 °C. Η πόλη βιώνει συχνά πολύ ζεστές μέρες, χαρακτηριστικές του εσωτερικού της χώρας. Οι καλοκαιρινές νύχτες είναι ήπιες.

Το φθινόπωρο αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε οι μέρες είναι σχετικά ζεστές και οι νύχτες γίνονται ψυχρές. Οι πρώτες ομίχλες εμφανίζονται συνήθως το Νοέμβριο.

Ο χειμώνας είναι κατά κανόνα κρύος και το χιόνι σύνηθες. Ο μέσος αριθμός ημερών με χιονοκάλυψη στη Φιλιππούπολη είναι 33. Το μέσο βάθος χιονοκάλυψης είναι 2 ως 4 εκ. και το μέγιστο είναι συνήθως 6 ως 13 εκ. αλλά μερικούς χειμώνες μπορει να φθάσει τα 70 εκ. ή και περισσότερο. Η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι −0.4 °C.

Η άνοιξη αρχίζει το Μάρτιο και είναι πιο δροσερή από το φθινόπωρο. Η περίοδος παγετού τελειώνει το Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο. Οι ημέρες είναι ήπιες και σχετικά ζεστές στα μέσα της άνοιξης.

Μετακίνηση
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας είναι σχετικά φθηνά αλλά όχι πάντα τακτικά και καθαρά. Για να μετακινηθείτε από πόλη σε πόλη ο γρηγορότερος και ανετότερος τρόπος είναι με λεωφορείο (μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια 1 ώρα πριν τα δρομολόγια από τους σταθμούς- avtogara που θα βρείτε στις πόλεις) αλλά και με τρένο
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε
Η πόλη έχει πάνω από 200 αρχαιολογικούς χώρους, από τους οποίους 30 είναι εθνικής σημασίας. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα - η πόλη είναι μεταξύ των λίγων, που έχουν δύο αρχαία θέατρα -, τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, Οθωμανικά λουτρά και τζαμιά, μια καλοδιατηρημένη παλιά συνοικία από την περίοδο της Εθνικής Αναγέννησης με ωραίες κατοικίες, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Υπάρχουν πολλά μουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα.Η πόλη φιλοξενεί μουσικές, θεατρικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θεωρείται αφετηρία για εκδρομές σε μέρη της περιοχής, όπως το Μοναστήρι Μπάτσκοβο, 30 χλμ. προς νότον, το χιονοδρομικό κέντρο Παμπόροβο, 90 χλμ. προς νότον ή τα κέντρα ιαματικών πηγών προς βορράν Χισάρια, Μπάνυα, Κράσνοβο και Στρέλτσα.
Γλώσσα
Βουλγάρικα
Νόμισμα
Λέβ(лв)