Καρπενήσι


Στο κέντρο του Νομού Ευρυτανίας, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Βελούχι και σε υψόμετρο 960 μέτρα, βρίσκεται το Καρπενήσι ( http://bit.ly/w0lBmP ), μια πόλη 6.600 περίπου κατοίκων, μέσα στα έλατα, σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 έγιναν εδώ πολλές ιστορικές μάχες, ενώ στην άγρια φύση όπου έπνεε ο αέρας της ελευθερίας, έστησαν τα λημέρια τους ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης και ο Βελουχιώτης. Στην Αντίσταση κατά των Γερμανών, στο Καρπενήσι πραγματοποιήθηκε μια από τις πρώτες συσκέψεις οργάνωσης της αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη και τα γύρω βουνά έγιναν λημέρια των ανταρτών.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων και εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής: αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία. Επίσης, στην πόλη λειτουργεί σήμερα το «Μουσείο Καρπενησίου», που είναι αφιερωμένο στους Αλέξανδρο και Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Εδώ και αρκετά χρόνια, το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, τόσο χειμερινών, όσο και καλοκαιρινών διακοπών, με αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές και δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και χαλάρωση, αλλά και με ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.

Η πρόσβαση στο Καρπενήσι είναι εύκολη, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ για το χειμώνα, σημαντικό λόγο μιας απόδρασης στην περιοχή, αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχίου, 12 χλμ. έξω από την πόλη.

Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Είναι καθαρά ορεινή περιοχή, με την μεγαλύτερη έκτασή της σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα και διαθέτει μεγάλο υδάτινο πλούτο και τεράστια δασοκάλυψη οπότε είναι καλό να την εισκεφτείτε το χειμώνα.
Καιρός
Το κλίμα του Καρπενησίου καθώς και όλου του νομού Ευρυτανίας είναι μεσογειακό ορεινού ανάγλυφου με πολύ συχνές βροχοπτώσεις, ήπιους χειμώνες χωρίς να λείπουν τα χιόνια και δροσερά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν ξεπερνά τους 25 °C.
Μετακίνηση
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε
Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της UNESCO η περιοχή της Ευρυτανίας είναι μια από τις πέντε περιοχές του κόσμου σε καθαρότητα, δηλαδή σχεδόν μηδενική μόλυνση.
Γλώσσα
Ελληνικά
Νόμισμα
Ευρώ(€)