Iερουσαλήμ


Η Ιερουσαλήμ (εβραϊκά: יְרוּשָׁלַיִם, αραβικά: القُدس, αναφέρεται και ως Ιεροσόλυμα) είναι πόλη η οποία βρίσκεται σε ένα υψίπεδο στα όρη της Ιουδαίας, ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Το Ισραήλ την έχει ανακηρύξει πρωτεύουσά του από το 1949, και παράλληλα αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ[2], αλλά το ανατολικό τμήμα της πόλης θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης[3][4][5], μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, το 1967, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν από την Ιορδανία. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκονται η Κνεσέτ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ), η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ.

Είναι πόλη, η οποία αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Πιθανώς πρόκειται για την αρχαία πόλη Σαλήμ, της οποίας βασιλιάς υπήρξε ο Μελχισεδέκ. Την πόλη αυτή, η οποία μεταγενέστερα ονομαζόταν Ιεβούς, κατέλαβε ο βασιλιάς Δαβίδ από τους Ιεβουσαίους. Μετά τη διαίρεση του έθνους του Ισραήλ η Ιερουσαλήμ κατέστη πρωτεύουσα και άγια πόλη των Ισραηλιτών και του νοτίου βασιλείου του Ιούδα. Επίσης στην πόλη αυτή ο βασιλιάς Σολομώντας έχτισε τον μεγαλοπρεπή ιουδαϊκό Ναό ο οποίος καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα από τους Βαβυλώνιους. Σήμερα σώζεται μόνο ένα τμήμα του τείχους από την περίοδο του Δεύτερου Ναού, το γνωστό «τείχος των δακρύων» ή ορθότερα «Δυτικό Τείχος».

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβάλλεται από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή. Λόγω των Αγίων Τόπων παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση. Αξιοθέατα της αποτελούν το Κάστρο (24 π.Χ.), ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιακώβου του 12ου αιώνα, το Όρος του Ναού (Χαράμ αλ-Σαρίφ), το τέμενος Αλ-Ακσά (705–715), ο Τρούλος (ή Θόλος) του Βράχου, το Δυτικό τείχος, το Φρούριο Αντωνία, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, ο κήπος της Γεσθημανής, οι Τάφοι των Βασιλέων και το Όρος των Ελαιών.

Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Ιράν είναι την άνοιξη (Απρίλιο μέχρι αρχές Ιουνίου) ή το φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου) όταν οι θερμοκρασίες είναι ευχάριστες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μπορείτε να ταξιδέψετε και οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Καιρός
Το χειμώνα θα αντιμετωπίσετε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές) ή αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι (οι θερμοκρασίες φτάνουν όχι σπάνια και τους 50 βαθμούς στις νότιες και ανατολικές περιοχές).
Μετακίνηση
Η Ιερουσαλήμ διαθέτει ένα σχετικά περίπλοκο σύστημα μεταφορών,καθώς είναι ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης. Βασικό μέσο μεταφοράς στην πόλη είναι το λεωφορείο και εισιτήρια για αυτό προμηθεύεστε εντός του, ενώ υπάρχει και ένα συγκεκριμένο λεωφορείο (γραμμή 99) που απευθύνεται στους επισκέπτες της πόλης και κάνει μία διαδρομή γύρω από όλα τα σημαντικά αξιοθέατα . Τον Αύγουστο του 2011 εγκαινιάστηκε σιδηροδρομική γραμμή (Light Rail) που συνδέει τη βορειοανατολική με τη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε

Ο όρος Άγιοι Τόποι αναφέρεται στις περιοχές της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που έχουν ιστορική και θρησκευτική αξία. Από τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού άρχισαν να συρρέουν στους Αγίους Τόπους ευλαβείς προσκυνητές. Κατά συνέπεια, σιγά σιγά άρχισαν να καθιερώνονται τα προσκυνήματα. Ακόμα και μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες εξακολουθούσαν ακώλυτες οι αποδημίες των Χριστιανών στους Αγίους Τόπους.

Στα ταξίδια με τον τίτλο «Άγιοι Τόποι» επισκεπτόμαστε τα μέρη που σχετίζονται με την ζωή, την διδασκαλία, τα θαύματα, το πάθος και την ανάσταση του Χριστού. Ταυτόχρονα τα ίδια μέρη σχετίζονται με τους προπάτορες του Χριστού της Παλαιάς Διαθήκης. Οι Άγιοι Τόποι συνδέονται επίσης και με την ίδρυση της πρώτης αποστολικής και μαρτυρικής εκκλησίας. Σε αυτά τα μέρη ήρθε η Αγία Ελένη το 33ο μ.Χ. ως προσκυνήτρια και ίδρυσε εκατοντάδες ναούς και μονές. ‘Έκτοτε καθιερώθηκαν στην παγκόσμια συνείδηση ως οι Άγιοι Τόποι. Από τότε και ως σήμερα η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει στην φύλαξη και διακονίας της τα περισσότερα και σημαντικότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων.

Γλώσσα
Εβραϊκή - Αράβικη
Νόμισμα
Σελέκ(ILS)