Χαλκιδική


Η Χαλκιδική είναι περιοχή της Μακεδονίας και γεωγραφικά αποτελεί την απόληξη της Κεντρικής Μακεδονίας στο Αιγαίο πέλαγος, το οποίο εισχωρεί βαθιά μέσα σε αυτήν, σχηματίζοντας τρεις επιμήκεις χερσονήσους, που δίνουν στην περιοχή το χαρακτηριστικό της σχήμα («πόδια της Χαλκιδικής»). Βορειοανατολικά υπάρχει η χερσόνησος Μαρμάρι, ανάμεσα στον Ακάνθιο και τον Στρυμονικό κόλπο.

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος, αφού περιβρέχεται από το Αιγαίο πέλαγος και μόνο Β.ΒΔ. είναι ενωμένη με τον κορμό της Μακεδονίας διαμέσου της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Στο νότιο τμήμα της Χαλκιδικής, σχηματίζονται τρεις χαρακτηριστικές επιμήκεις χερσόνησοι οι οποίες είναι από δυτικά προς ανατολικά: η χερσόνησος της Κασσάνδρας, η χερσόνησος της Σιθωνίας και η χερσόνησος του Άθω.

Πρωτεύουσα του Νομού Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος με 6.121 κατοίκους. Διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είναι οι Καρυές. Η χερσόνησος της Χαλκιδικής χωρίζεται διοικητικά στον νομό Χαλκιδικής και στην αυτόνομη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ανήκει στον νομό Θεσσαλονίκης.


Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Καλοκαίρι
Καιρός
Στην Χαλκιδική, κλιματολογικά παρουσιάζονται διαφορές μεταξύ των ορεινών και των παραθαλάσσιων τμημάτων διαμορφώνοντας έτσι πολλά τοπικά μικροκλίματα που σχετίζονται τόσο από υψόμετρο όσο και από την απόσταση από την θάλασσα. Γενικά ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες, με αρκετές βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις (κυρίως στο ορεινό τμήμα) από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τον Απρίλιο ενώ το καλοκαίρι είναι σχετικά ζεστό με λίγες τοπικές βροχές.
Μετακίνηση
ΚΤΕΛ Χαλκιδικης
Ταξί
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε
Ένας από τους πιο αναπτυγμένους τουριστικά προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Καταγάλανα νερά, αμέτρητοι όρμοι και παραλίες, έντονη βλάστηση και γραφικά χωριά συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Γλώσσα
Ελληνικά
Νόμισμα
Ευρώ(€)