Μπάνσκο


Το Μπάνσκο (βουλγαρικά: Банско) είναι μια πόλη 9.212 κατοίκων στο όρος Πιρίν της Βουλγαρίας, σε υψόμετρο 936 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην πόλη υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός. Η πόλη είναι μεγάλος τουριστικόςπροορισμός ειδικότερα κατά την χειμερινή περίοδο λόγω του ομώνυμου χιονοδρομικού κέντρου που διαθέτει άριστη οργάνωση με καλή ποιότητα χιονιού. Μετά από την διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ τζαζ στην πόλη, το Μπάνσκο απέκτησε διεθνές πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Το Μπάνσκο, άλλοτε κοινότητα κυρίως κτηνοτρόφων και ταξιδευτών εμπόρων, έχει γίνει διεθνές κέντρο χειμερινού και θερινού τουρισμού. Οι κορυφές των βουνών κοντά στην πόλη, οι πολυάριθμες λίμνες και τα αιωνόβια πευκοδάση το καθιστούν δημοφιλή περιοχή για αναψυχή. Το μερίδιο της Βουλγαρίας στον Ευρωπαϊκό χειμερινό τουρισμό αυξάνεται σταθερά και το Μπάνσκο ανταγωνίζεται ολοένα και περισσότερο χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία και την Ελβετία, λόγω του συγκριτικά χαμηλότερου κόστους, αλλά όχι της ποιότητας. Για τη φιλοξενία του αυξανόμενου αριθμού των τουριστών έχουν γίνει βελτιώσεις στην υποδομή και την οργάνωση του χιονοδρομικού κέντρου στο Toντόρκα. Το 2003 εγκαταστάθηκε ένα τελεφερίκ από την πόλη, αντικαθιστώντας τη διαδρομή ενός μικρού λεωφορείου προς το βασικό κέντρο της Μπαντερίσκα Πολιάνα. Το 2010 το χιονοδρομικό κέντρο διέθετε 75 χιλιόμετρα πίστες σκι, 14 σκι-λιφτ, που εξυπηρετούν ως και 24.500 άτομα ανά ώρα. Η εξυπηρετούμενη από τα σκι-λιφτ κορυφή είναι σε υψόμετρο 2.600 μέτρων. Η υψομετρική διαφορά είναι περίπου 1.000 μέτρα από τη βάση της Μπαντερίσκα Πολιάνα και πάνω από 1.600 μέτρα από την πόλη.

Το γειτονικό χωριό Μπάνια, που βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από την πόλη, είναι γνωστό για τις 27 ιαματικές πηγές του.

Η πόλη εξυπηρετείται από τη γραφική στενού εύρους σιδηροδρομική γραμμή από το Σεπτέμβρι στο Ντομπρίνιστε. Τακτικά δρομολόγια λεωφορείων υπάρχουν, μεταξύ άλλων, για τη τη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Γκότσε Ντέλτσεφ και το Ράζλογκ.

Πολλά από τα προβλήματα υποδομής έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται από το 2009, όπως επίσης και μεγάλο μέρος των ημιτελών διαμερισμάτων. Λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης από την οικονομική κρίση και την πιο ρεαλιστική τιμολόγηση, τα διαμερίσματα προσέλκυση περισσότερους αγοραστές από όλη την Ευρώπη. Το 2010 το κέντρο ανέκαμψε από την κρίση και είχε ρεκόρ κερδών.

Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται στα 2.560 μέτρα και το χαμηλότερο στα 1000 μέτρα. Το Μπάνσκο διαθέτει πίστες σκι 75 χιλιομέτρων, εκ των οποίων το 35% απευθύνεται σε αρχάριους , το 40% σε έμπειρους και το 25% σε προχωρημένους σκιέρ και snowboarders. Το 80% αυτών των εκτάσεων είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνητού χιονιού. Χάρη στα 170 κανόνια χιονιού TechnoAlpin και τους οδοστρωτήρες της εταιρείας Kassbohrer, η σεζόν ξεκινάει εγγυημένα τον μήνα Δεκέμβριο και λήγει τον Μάιο. Επιπλέον λειτουργούν ένα οκταθέσιο κλειστό τελεφερίκ, ένα εξαθέσιο, έξι τετραθέσια και ένα τριθέσιο τελεφερίκ. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι έξι αναβατήρες για σκι και δέκα παιδικοί αναβατήρες.

Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στο Μπάνσκο εξαρτάται από αυτό που αναζητάτε. Τον χειμώνα έχει πάρα πολύ κρύο και αρκετό χίονι και έχει ιδανικές συνθήκες για να κάνετε σκι και άλλα χειμερινά σπορ. Πολλές φορές η θερμοκρασία πέφτει τον χειμώνα για αυτό να πάρετε τα πιο ζεστά σας ρούχα. Ωστόσο, το καλοκαίρι, η θερμοκρασία είναι ήπια έτσι αποτελεί έναν καλό προορισμό για να αποφύγεις την υπερβολική ζέστη της Ελλάδας.
Καιρός
H θερμοκρασία τον χειμώνα συνήθως πέφτει κάτω από τους -10οC ενώ το καλοκαίρι, η θερμοκρασία σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους 30οC.
Μετακίνηση
Οι αποστάσεις στο Μπάνσκο δεν είναι μεγάλη, δεν θα δείτε πολλά ταξί στο Μπάνσκο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ξενοδοχεία σε Μπάνσκο παρέχει δωρεάν μεταφορά στο λιφτ γόνδολα προς τους επισκέπτες του. Όλο το ίδιο πράγμα, αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός ταξί, σας συνιστούμε πάντα ζητώντας από τον οδηγό σχετικά με την τιμή για τον τελικό προορισμό σας. Πιάτσα ταξί στον σταθμό των λεωφορείων, γόνδολα, το ξενοδοχείο Strazhite και το ξενοδοχείο Pirin. Υπάρχουν δύο εταιρείες ταξί στο Μπάνσκο
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε
Είναι μια καλή ιδέα πριν φύγετε για το Μπάνσκο να έχετε μια συμβολική ανταλλαγή για τα πρώτα σας έξοδα, επειδή κατά τη στιγμή που φτάνετε, τα γραφεία μπορούν να κλείσουν. Για να υπολογίσετε το ακριβές ποσό που θα χρειαστείτε, μπορείτε να θεωρήσετε ότι το 1 ευρώ είναι περίπου 1,96 leva.
Γλώσσα
Βουλγάρικα
Νόμισμα
Λέβα(₤)