Ναύπλιο


Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 14.203 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι, για το Παλαμήδι, ενετικό φρούριο που δεσπόζει στην πόλη, για την Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ), έτερο φρούριο ενετικό, επί της ομώνυμης χερσονησίδας, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο Ναύπλιος τη Ναυπλία, η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης από τα μυκηναϊκά κιόλας χρόνια.

Το Ναύπλιο αποτελεί δημοφιλή προορισμό των κατοίκων της Αττικής και της Πελοποννήσου καθώς απέχει λίγο και από τις δύο περιοχές. Στα ομορφότερα κτήρια της πόλης είναι το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδος Άρμανσπεργκ) καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Τόσο στην πόλη του Ναυπλίου όσο και στις άλλες περιοχές του Δήμου, μπορείτε να μεταβείτε με ιδιωτικά μέσα (αυτοκίνητο, μηχανή κ.α.). Σε κάθε περίπτωση η μετακίνησή σας θα γίνει απρόσκοπτα, καθώς σε όλο το μήκος του Δήμου έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Δεν θα δυσκολευτείτε και να παρκάρετε, καθώς στο Δήμο θα βρείτε δωρεάν μεγάλα πάρκινγκ.

Με όποιο μέσο και αν επιλέξετε να μεταβείτε στο Ναύπλιο, είναι σίγουρο ότι μπορείτε να περιηγηθείτε στην πόλη με το δικό σας ποδήλατο ή με κάποιο από τα ποδήλατα, που διατίθενται δωρεάν από το Δήμο. Ο χώρος στον οποίο βρίσκονται τα ποδήλατα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι μπροστά στο Δημαρχείο, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Εντός της πόλης του Ναυπλίου, αλλά και για πιο μακρινές διαδρομές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα taxi του Δήμου, τα τηλέφωνα των οποίων παρατίθενται παρακάτω:

  • TAXI Nαυπλίου : 27520 24120-36311
  • ΤΑΧΙ Μιδέας : 27520 45045
  • ΤΑΧΙ Δρεπάνου : 27520 92244
  • ΤΑΧΙ Τίρυνθας : 27520 36311
  • MyΤΑΧΙ Το Νέο Ταξί της πόλης : 27520
  • 26300
Καλύτερη εποχή για να επισκευθείτε
Δεν υπάρχει "καλύτερη" εποχή για να επισκεφθείτε το Ναύπλιο. Η πόλη είναι εκπληκτική καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρ' όλα αυτά, εάν θέλετε να κάνετε μια τσάρκα στη γραφική παραλία του Ναυπλίου, καλύτερα να το επισκεφθείτε πριν το χειμώνα.
Καιρός
Ο Ιανουάριος είναι ο πιο ψυχρός μήνας με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 2°C και ο Ιούλιος είναι ο πιο θερμός μήνας με μέσο όρο θερμοκρασίας τους 35°C. Λόγω της θάλασσας τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά και ο καιρός συνήθως ανεμώδης.
Μετακίνηση
Ταξί
Ποδήλατο
Για να γνωρίζετε πρωτού επισκεφθείτε
Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι πόλη της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και ο κυριότερος λιμένας της ανατολικής Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 14.203 κατοίκους. Είναι μια απ' τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, και υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 - 1833.
Γλώσσα
Ελληνικά
Νόμισμα
Ευρώ (€)